GRANNSTÖDSBILEN

Två pass i månaden, året runt de senaste tio åren har Grannstödsbilen varit ett fast och kärt inslag i Karin Skarnäs liv. Och hon har inga planer på att trappa ner. Faktum är att många andra aktiviteter och händelser får anpassa sig efter de inbokade passen som förare av Grannstödsbilen.

- Grannstödsbilen ger mig så mycket. Det är skönt att komma ut, se vad som händer i samhället och så är det härligt att bli stannad av Väsbybor och få ett tack för att vi finns och tryggheten vi bidrar med.

Karin Skarnäs har varit Väsbybo sedan 1970 och har trivts här från första stund. Hon beskriver Väsby som ”en bit från stan, men nära till allt”.

För tio år sedan fick Karin höra talas om Grannstödsbilen, då en liten verksamhet som sköttes av ett fåtal eldsjälar. Genom mun-till-mun-metoden har skaran med åren stadigt utökats och består idag av ett femtiotal förare. Grannstödsbilen är ett samarrangemang mellan kommun och polis. Polisen står för bilen och kommunen bjuder förarna på en lunch som tack för insatsen.

- Att vara Grannstödsförare är ett utmärkt sätt att lära känna sin kommun utanför de egna kvarteren. Dessutom tycker jag om att känna att jag gör något bra för trivseln i Väsby. Det är så jag är uppfostrad – att tänka på andra, säger Karin Skarnäs.

En Grannstödsförardag börjar med att bilnyckeln hämtas ut hos polisen. Har det varit stökigt någonstans under den gångna natten kan polisen be om litet extra uppsikt i just det området, annars väljer förarna själva var de ska köra.

Förarna kör alltid i par och fungerar som ett extra par vakande ögon i vardagen. De tittar efter klotter och annan förstörelse, rapporterar till polisen om de ser något som verkar misstänkt, men ingriper aldrig själva. När förmiddagspasset är klart väntar lunch på Café Astrid, sedan är det ytterligare tre timmars trygghetsarbete kvar innan dagen är slut.

- Trivsel och trygghet går att skapa på så många sätt. Vi kör runt i en bil och kollar så att allt ser lugnt ut. Jag tänker också ofta att alla vuxna har ansvar, vuxna behövs, vare sig du är förälder eller inte. Vi behöver synas. Men de kan också vara något så litet som ett leende, eller att du låter bli att slänga skräp på gatan.

#vänligaväsby

TOP